keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Bänditreenit


"Tattii....iso ekkaa! 
tatti... ekkaaa..."
säv. ja san. Poika 2v.



Musiikin voima on ihmeellinen. Se vie mennessään niin ison kuin pienenkin. 
Lasten kanssa musiikki ei missään nimessä ole välineurheilua, vaan soittimiksi kelpaavat vaikka ne legendaariset kattilat ja kauhat. Mikrofonin virkaa voi toimittaa niin ikään mikä tahansa lelu. Tärkeintä on, että ääntä ja fiilistä löytyy. 
Meiltä löytyy musiikkikärpäsen puremana jo muutamia "oikeita" soittimiakin. Olen myös itse askarrellut rytmimunia vanhoista yllätysmunista, siis niistä suklaan sisältä löytyvistä muovikääreistä, joiden sisällä lelu on. Olen tällöin laittanut riisiä tai makaronia munan sisään ja liimannut kiinni. Nämä soittimet eivät kuitenkaan sovellu kaikkein pienimmille soittajille.


"Ekkaaaa.... tatti....ekka..."
säv. ja san. Poika 2v.
 Kävimme esikoisen kanssa vauvavuoden aikana muskarissa. Muskari opetti paljon uusia lauluja, mutta viritti mieliin myös niitä vanhoja perinteisiä lastenlauluja ja -leikkejä. Kynnys alkaa laulaa ja leikkiä kotona madaltui kun laulut olivat tuoreena mielessä. Koin myös, että poika nautti puolentunnin musiikkituokioista yhtä paljon kuin äitinsäkin. Saimme muskarista myös paljon uusia ystäviä.

On hellyyttävää katsella kuinka 2-vuotias tanssii ja laulaa omalla kielellään niin antaumuksella. Yhteiset laululeikit ovat mukavia vuorovaikutustilanteita, jotka tukevat lapsen kokonaisvaltaista kehitystä. Lauluttelu tukee mm. puheen- ja kielenkehitystä. Mikä parasta, musiikki sopii kaikille vauvasta vaariin.

Heittäydy musiikin vietäväksi!


keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Leipäjuna

Arvatkaapas, mikä tämä on?! :)




Ei, se ei ole leipä. Se on auto! Tai juna, tai lentokone.
Tänään leipä muuttui pojan käsissä erilaisiksi kulkuneuvoiksi.

Tämä taitaa olla sitä kuuluisaa "ruualla leikkimistä", jota meillä näköjään kaikista suurista puheista huolimatta (Mustikkasuu) harrastetaan. Toisaalta, eivätkös aikuisetkin aina leiki ruualla maanitellessaan lapsia syömään: "Täältä tulee isin punainen auto. Suu auki"? Tästä päivästä alkaen meillä saa luvalla leikkiä ruualla, kunhan ruokailu on se pääasia ja ruoka lopulta päätyy suuhun.
Ruualla tahallaan sotkeminen, kiukuttelu ja epäkunnioittava asenne, ne ovat sitten asia erikseen.

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Autoja bongaamassa


Esikoinen rakastaa autoja. Kaikenlaisia autoja, isoja ja pieniä, työmaakoneita, kaksipyöräisiä ja lentäviä, ihan mitä vain. Ensisanatkin kertovat harrastuneisuudesta: auto, tatti (ratti), ukki (trukki), ekka (rekka), popo (mopo tai moottoripyörä), pussi (bussi), auli (audi), enoo (renault), mini (mini), äijä (traktori, äijällä on traktori).

Lähdimme lähitien varteen autoja bongailemaan työläisten paluuaikaan. Jokainen ohi ajava rekka ja bussi piti tietenkin mainita. Myös ohi päristelevät mopot ja moottoripyörät laitettiin merkille. Peräkärryjä ja asuntoautoja ihmeteltiin silmät pyöreinä. Eihän sitä olisi millään malttanut kotiin lähteä!

Vanha, käytöstä poistettu bussikin ajoi ohi

Rekat ovat aina hienoja

Sadesäällä

Sade ei ole ikinä ollut meille kynnyskysymys uloslähtemiselle. Oikealla varustuksella sateenraikastama ilma on mitä parhainta leikkiaikaa. Lätäköissä on kiva loiskutella ja hiekkakakutkin pysyvät paremmin pystyssä kun hiekka on vähän kosteampaa. 

LOISKIS!


Kurahousujen pukemista meilläkin vastustellaan, mutta kurahanskoista ei kiukutella. Olen yrittänyt tehdä epämieluisesta pukemisesta mahdollisimman hauskaa mm. antamalla vaatteille äänen.

"Minä olen kurahanska-ankka ja sanon KVAAK!"


Kerran kävelylenkillä pysähdyimme ihmettelemään tielle ajatunutta matoa. Mato pelastettiin ja vietiin puskan juureen turvaan.

Mato-ressukka on eksynyt!


Meillä on nykyisin rännin alla aina ämpäri odottamassa täyttymistä ja sitten kaatamista.

"Tiptip-tiptip pisaroita,
tiptip-tiptip tippuu noita,
ripsaa, rapsaa ruutuun napsaa,
katollekin ropisee"




perjantai 29. toukokuuta 2015

Laululeikkejä

Näistä leikeistä nauttivat molemmat pojat, sekä 2-vuotias vesseli että 5kk-ikäinen juniori. Lorutellessani kuopuksen kanssa, esikoinen saattaa tulla viereen ja pyytää lorua myös itselleen tehtäväksi. Molemmat naureskelevat, oli sitten oma vuoro odottaa tai olla leikitettävänä. Esikoinen laulaa myös itse pikkuveljelle ja leikittää tätä.



Luottoloruni ovat:

KONKKIS:
"Konkkis, konkkis, koira metsään menee,
Konkkis, konkkis, koira metsään menee.
Näkee suden tulevan.
Sipusapu, sipusapu kottiin tullee,
Sipusapu, sipusapu kottiin tullee."

Lapsen jalkoja liikutellaan ees-taas (astellaan). Kuiskataan "näkee suden tulevan". Liikutellaan jalkoja ees-taas hirveää vauhtia kotiin tultaessa! 


VIPSIS VOPSIS:
"Vipsis vopsis viljaa,
kädet liikkuu hiljaa,
kädet ylös, kädet alas, 
kädet sivulle, kädet ristiin.

Hopsis kopsis hoplaa,
kädet liikkuu nopsaa,
kädet ylös, kädet alas, 
kädet sivulle, kädet ristiin."

Liikutellaan lapsen käsiä sivulta toiselle, sitten laulun mukana ylös, alas, sivulle ja ristiin. Toisessa säkeessä vauhtia nopeutetaan.


VEDETÄÄN NUOTTAA:
"Vedetään nuottaa,
saadaan paljon kaloja,
suuret kalat suolataan,
pienet kalat kattilaan,
kissalle kiisket ravistellaan"


Tartutaan käsistä ja vedetään lasta varovasti selinmakuulta ylös. "Kissalle kiisket ravistellaan" -kohdassa lasta ravistellaan kevyesti tai käsiä heilutetaan (iän mukaan).


JALKALEIKKI
"Jalka jalkapohjaa,
toisen luokse ohjaa,
läpsy läpsy jalkaläpsy,
hupsista ympäri"

Taputetaan jalkapohjia yhteen. Lopuksi jalkoja viedään päätä kohti. 
(Tämä sopii erityisesti meidän kuopukselle, joka vielä etsii varpaitaan)


TIPTIP
"tiptip tiptip pisaroita,
tiptip tiptip tippuu noita.
Ripsaa rapsaa ruutuun napsaa,
katollekin ropisee"

Ropistellaan sormenpäillä lapsen selkää, olkapäitä, pyllyä ja päätä laulun tahdissa.



keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Heitto




Uudestaan ja uudestaan. Poika haki hiekkamuotin, kiipesi ruohonleikkurin kyytiin ja heitti hiekkamuotin alas. Seuraavana päivänä sama toistui yhä uudestaan ja uudestaan.
Tämän leikin hauskuus ei oikein paljastunut äidille. Etenkään kun päältä ajettavan ruohonleikkurin kyytiin kiipeäminen oli niin vaivalloista. Mutta toisaalta, eiväthän aikuiset kaikkea ymmärräkään.


sunnuntai 24. toukokuuta 2015

BOING-BOING

Kaikkihan tietävät, miten vähiin oma-aika ja liikunta jäävät lasten saamisen jälkeen. Tässä siihen ratkaisu: Pupuhyppely! Taattu nostamaan sykkeitä ja lisäämään lihasjumia etenkin selän alueella. 




Ohjeet: Aikuinen nostaa lasta käsistä tai kyljistä, siis hyppyyttää ja lapsi pomppii sinne tänne. Lisäksi huudetaan:"BOING BOING NIINKUIN PUPU!" 
Taattu tämän kevään hittilaji! 



perjantai 22. toukokuuta 2015

Autolla liukumäkeä

Pikkuautot ovat tärkeitä pienelle pojalle. Niillä ajellaan, niitä korjataan ja niiden rakennetta ihmetellään.
Tänään hauskinta oli työntää pikkuautoa alas liukumäkeä.


Puistossa on kaksi erilaista liukumäkeä. Erilaisissa liukumäissä auto tietenkin luisti eritavalla. Mitä kauemmas ja pomppuisammin auto lensi, sitä parempi! Ja poika tuli nauraen perässä.







torstai 21. toukokuuta 2015

Kesäpulkkailua

Muutto tuo esiin sellaisia tavaroita, joita et muistanut olevankaan. Niinkuin nyt pulkka toukokuussa. Itse olisin nostanut sen suoraa autotallin ylähyllylle, mutta pikkumies tarttuikin muittamutkitta kahvaan ja lähti nurmikolle pulkka perässään. Mikäs siinä! Kuka on päättänyt, että pulkkailla saa vain talvella, jos pehmeällä nurmella ja sammaleella kulkee yhtä hyvin? Ja kohta sitä jo istuttiin pulkassa ja juostiin ympäri pihaa kuin talvella ikään!

Uudet naapurit varmasti katsoivat kahdesti, jos sattuivat ikkunaan... Toivottavasti näkivät paitsi pulkan niin myös nauravan lapsen.  




maanantai 18. toukokuuta 2015

Mustikkasuu

Ruualla ei saa leikkiä (meilläkään), mutta kuka on sanonut, ettei ruokailu voisi olla hauskaa!
Tänäaamuna puuron kanssa tarjoiltiin mustikoita. Purppuraksi värjäytyvä kieli, ja oikeastaan koko suu ja sen ympäristö, ovat naurettava näky. Katso vaikka!
Pyörittelimme mustikoita kielenpäällä ja ilveilimme. Tämähän on hyvää suujumppaa!




Mustikoiden jälkipyykille sopii sappisaippua. Osa näsitäkin mustikoista oksennettiin olohuoneen vaalealle matolle. 

lauantai 16. toukokuuta 2015

Aliska

Tänään me pysähdyttiin alikulkutunneliin huutelemaan. Alikulkutunnelit eli paikallisesti "aliskat" ovat mitä mainioimpia kaikuleikkipaikkoja. Isompi veli kokeili äänensä rajoja oikein antaumuksella. Onneksi aliskassa ei ollut sillä hetkellä muuta liikennettä.


torstai 14. toukokuuta 2015

Palasaippua

Miten jokin niin arkinen asia, kuin käsien pesu, voi muuttua niin hauskaksi pelkkää saippuaa vaihtamalla?! 
Meillä käytetään tavallisesti nestesaippuaa sen siisteyden ja helppouden vuoksi. Muutossa saippuat olivat kuitenkin hukkuneet jonnekin laatikoiden pohjalle. Löysin kuitenkin palasaippuaa (aina löytää sen mitä ei etsi), jonka laitoin esille. Jo ekalla pesulla oli selvää, mitä meillä jatkossa käytetään. Liukas ja liusuva saippuointi oli mitä mahtavinta leikkiä taaperolle! Saippua ei meinaa sitten millään pysyä käsissä. Hauskaa on myös laittaa saippua laskemaan vesiliukumäkeä lavuaarin reunaa pitkin. Miksei aikuinen ollut tätä aikaisemmin hoksannut? 



Kurjinta tässä on se että peseytyminen tuppaa kestämään...



keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Parhaat keinuleikit


Minun nuoruudessani aikuiset antoivat keinussa vauhtia selänpuolelta. En ole ikinä ymmärtänyt tätä "vanhaa tapaa" keinuttaa. Paljon hauskempaa on mennä kasvotusten ja tehdä keinuttamisesta leikki. Tässä meidän suosikit:


TURVAKEINU:

- Läpy eli ylävitonen: läpsäistään ylä5 joka kerta kun lapsi keinuu eteen
- KÄDET / JALAT! Keinuttaja huutaa, kummat lapsi nostaa. Vauhtia annetaan käsistä/jaloista työntämällä
- Työntö: Keinuttaja ottaa kiinni turvakeinun etukaaresta ja työntää lapsen korkealle ilmaan, pitää hetken ja päästää sitten antaen kovat vauhdit
- Jalasta veto: Otetaan kiinni keinujan jaloista ja vedetään keinuttaja eteen antaen kovat vauhdit. Vielä kivempaa on, jos kenkä sattuu samalla irtoamaan.




LAUTAKEINU:

- Mahakeinu: käydään keinun päälle päinmakuulle
- Keinurulla: kierretään keinua vieressä seisten ja katsotaan kun se aukeaa



Meillä vasta harjoitellaan lautakeinulla keinumista. Sellaiset leikit kuten
- seisten keinuminen
- keinusta hyppääminen
- keinun kiertäminen kyydissä
- kengän heitto
ovat isojen poikien leikkejä, eivätkä kuulu vielä meidän repertoaariimme.





tiistai 12. toukokuuta 2015

Hiekkapiirroksia



Puisto näyttää joka aamu erilaiselta, vaikka ihan sama puisto se on. Aamupäivisin puisto on meidän leikkikenttäämme, mutta iltapäivisin ja iltaisin siellä leikitään muita leikkejä. Elämästä kertovat leikin jättämät jäljet.
Tänä aamuna löysimme puistosta keppejä. Piirsin niillä hiekkakentälle isoja kuvia ja 2-vuotias arvuutteli, mitä äiti piirtää. Sitten ihmettelimme pupun isoja korvia ja karhun kuonoa. Kiipesimme ylös liukumäkeen ja ihailimme piirrustuksia korkeuksistakin. Kaikista hauskinta pojasta oli kuitenkin sotkea kuvat tallomalla :) 





maanantai 11. toukokuuta 2015

Leikisti

Sanotaan, että leikki on lasten työtä. 
Tässä huonopalkkaisessa duunissa lapset paistavat päivät pitkät hiekkakakkuja, lastaavat kuorma-autolla hiekkaa rekan kyytiin ja juoksevat paikasta toiseen hullunlailla.
Leikki on mielekästä toimintaa, jolla ei ole hyötytarkoitusta. Leikki on myös lasten luontainen tapa oppia. 

Tässä blogissa pääset seuraamaan, mitä meillä leikitään ja puuhataan. Pojat 5/2013 ja 12/2014 pitävät siitä huolen, että vauhtia ja ihmeteltävää riittää. Aina siihen ei tarvita ihmeitä, ihan tavallisetkin leikit ja arjen askareet ovat pienistä sitä parasta puuhaa.

Leikki on nautinto. Isoille ja pienille.

Tässä oli hiekkakakkuja...